September 8, 2010

kisah cleaner

kisah cleaner 1


hari ini satu hari aku menjaga kiosk moon cake haagen dazs di midvalley.. sedangaku berdiri-diri sambil menjerit "moon cake from haagen dazs..today have 10 percent discount" lalu seorang mak cik cleaner datang menyapu lantai di kiosk ku

epa: mak cik tak balik raya ?
mak cik cleaner: balik..yang adik ni tak balik lagi ke?jaga kuih bulan aja..
epa:balik mak cik..tak sabar nak balik..takde mood kerja sudah..pikir raya je
mak cik cleaner:asal mana?
epa:pahang..mak cik?
mak cik cleaner:oh ..dekat aje la pahang...mak cik indonesia...(jawabnya slow)
epa:indonesia bahagian mana? (aku terpikir raja,classmate aku ..teringat kawan2 edmat indonesiaku)
mak cik cleaner:central of java
epa:eh saya ada kawan dari sana ..samarang...belajar dekat universiti of dipenogoro
mak cik cleaner:oh itu universiti terbaik..universiti kerajaan..nak masuk susah..bagus itu
epa: mak cik balik indonesia naik ape?
mak cik cleaner: naik AIR ASIA...murah aje..
epa: berapa?
mak cik cleaner:RM 450

aku tersengih-sengih :) kau tahu tak aku pikir mak cik tuh naik tongkang..dan bagi mak cik itu RM 450 itu murah aje :) hebat...! jangan pikir mak cik cleaner tak ada duit !!

kisah cleaner 2

aku kenal seorang akak cleaner ni di midvalley ..dia selalu jaga lantai tingkat 2 satu ketika dulu..aku selalu juga borak2 dengan dia sbb dia tersangat baik..selalu senyum...tolong aku buang sampah...ada suatu masa tuh aku dah lama tak nampak dia ..so aku ingat dia dah balik indonesia lah...sampai suatu hari itu aku nak lalu depan foyer blok d kolej 12 ,um aku ternampak dia ..aku pun tegur lah..aku peluk dia..dia peluk aku...apa lagi ..kawan2 dia pelik...budak2 yang lalu lalang pun memandang pelik...

epa: kak mana g dah lama tak nampak?saya ingat dah balik indonesia?
akak cleaner: dik akak kerja tingkat satu kat mid..dah tak keje kat tingkat 2 mid dah...
epa:patutlah kak..saya tak nampak akak dah..eh akak buat apa kat kolej ni?
akak cleaner:akak keje kat sini..kat blok laki..
epa: la..berape lama dah akak keje kat sini?
akak cleaner:dah 2 bulan dik.
epa:akak keje dari pukul berapa sampai kul bape?
akak cleaner: dari kul 8 sampai 4...
epa: maknanya akak keje kat sini dari 8 pg hingga 4 ptg.kemudian sambung kat mid dari 6 petang 6 pagi?
akak cleaner:aa
epa:dah tuh akak tido 2 jam jek la ...?
akak cleaner:aa
epa:patutlah akak nampak cengkung..makin kurus..akak kerja kuat sangat ni..
akak cleaner:nak cari rezki dik
epa:ya lah ..camni masyuk lah akak

serius aku kagum dengan cleaner-cleaner ni..aku serius teringin nak jadik cam mereka yang tak reti duduk diam ..nak buat pelbagai kerja...nak tahu tak gaji akak tuh sebulan hanya 1400 sahaja..duduk di kl...sanggup berjalan kaki dari tempat kerja ke rumah..kentalnya semangat mereka ..padahal ada sesetengah orang kudrat ada tapi kerja malas...tahu nak duit sahaja tapi usaha tarak...

kisah cleaner 3

orang kata mak cik cleaner ni tak center..aku pun tak tahu kesahihannya..tapi itulah gosip2 yang disebarkan oleh geng2 mak cik cleaner midvalley

suatu hari mak cik cleaner ni mengadu sakit gigi ...lalu dia tanya kat seorang kawan aku,e(bukan nama sebenar) mana klinik gigi terdekat...pastu member aku ni pun cakap ada kat bangsar..pastu mak cik tuh cakap yang dekat tak de?..member aku jawab lah ada kat mid ni tapi mahal la...lalu mak cik tuh jawab..TAK KISAH MAHAL tapi TAK SAKIT...serius tergelak member aku dengar ...orang kaya pun sanggup g beratur tunggu turn dekat klinik kerajaan ni kan pulak mak cik cleaner ...

tapi mak cik cleaner tuh betul2 g klinik gigi di mid..dia bayar 200 ringgit..serius jangan memandang rendah mak cik cleaner ok!!

kisah cleaner 4

ni kisah aku yang g interview tuk menjadi cleaner ...ia berlaku selepas habis spm... :)
selepas spm semua orang sibuk mencari kerja..aku pun begitu..habis semua tempat di kuantan aku jelajah nak cari kerja.restoran tepi jalan,parkson,macdonalds,kfc,kedai kasut semua aku pergi...tapi satu pun tak mahu terima aku ...sampai lah satu hari ni aku nampak satu papan tanda ni..

walk in interview
tukang cuci di perlukan

-popular-

lalu aku ngan selamba aku tanya kakak kat kaunter pembayaran kedai buku POPULAR..

epa:kak ada walk in interview kan?
akak cashier:eh?itu untuk tukang cuci je dik
epa:ye lah kak ..saya nak interview yang tuh la..
akak:err..adik g tanya kat pejabat tuh..(akak itu menunjukkan jalan ke pejabat sambil buat2 muke terkejut)

aku pun pergi ke pejabat POPULAR itu.sampai di pejabat aku jumpa dengan manager

epa:saya nak tanya ada kerja kosong kan?
Manager:ya tapi tuk tukang cuci jek kita nak dik..
epa:kak saya nak minta yang tuh la
Manager:awak nak jadik tukang cuci ?(manager terkejut)
epa: nape kak ?
Manager:saya nak orang tua saja..
epa:nape kak orang muda lagi bagus la..boleh cuci sana..cuci sini...angkat sana angkat sini..lagi laju boleh cuci2..
manager:er...saya mmg nak orang tua jek..maaf ye
epa: tak pe la kalu cam tuh

lalu epa keluar dengan keciwa...akhirnya epa dapat kerja di SINMA JEWELERY CENTRE... disini lah aku belajar jadi seorang perempuan..apa itu make up..apa itu kasut tumit tinggi..dan mak aku sangat suke dengan perubahan itu :)

sebenarnya bila kita tak memilih kerja..majikan pulak memilih pekerja..inilah dugaan..bagi aku,aku tak kisah buat kerja apa pun ..asalkan halal dan mendapat pengalaman :) cleaner pun manusia jugak..jangan merasa jijik dengan seorang cleaner ya ..tanpa cleaner kebersihan tak terjamin ya !terima kasih cleaner

*****
saya merindui NENEK KEBAYAN saya
NENEK KEBAYAN saya harap anda faham
betapa saya merindui anda

sedang saya menulis blog ini
tetiba saya mendapat sms
"saya betul2 sayang awak ..awak sayang saya tidak?"
lalu aku reply
"maaf aku rasa kau dah salah anggap.aku tak ada perasaan"

JUJURNYA
si pemberi sms
AKU PALING SAYANG NENEK KEBAYAN AKU..
KALAU TAK MENDENGAR DIA MEMBEBEL
AKU TAK SENANG HATI !
TAPI SEKARANG DIA DAH TAK MAHU MEMBEBEL SUDAH
ARGH...
SUSAHNYA HATI!!

tak sabar nak balik berhari raya !

pesanan:maaf epa menulis berdasarkan pengalaman dan dari isi hati sendiri ..

1 comments:

khairi kamaruddin said...

apsal x ckp nk kej cleaner..aku ngah cari cleaner ni..nk x???

 
;